Hulp aan Joodse mensen in Oekraïne en Wit-Rusland
Slider

Word sponsor!

Lees hier hoe u sponsor kunt worden van een Joods gezin in Oekraïne of Wit-Rusland.

Stichting Roechama heeft een financieel adoptieplan opgezet om structurele hulp te kunnen bieden aan Joodse mensen in Oekraïne. Deze hulp kan bestaan uit medicijnen, voedsel, kleding, schoolspullen, verwarming, etc. website van de stichting.

Lees meer

Stichting Roechama heeft begin 2006 een financieel adoptieplan opgezet om structurele hulp te kunnen bieden aan Joodse mensen in Oekraïne en Wit-Rusland. Deze hulp kan bestaan uit medicijnen, voedsel, kleding, schoolspullen, verwarming, etc. Het unieke is dat dit bedrag ook voor 100% ten goede komt aan de gesponsorde persoon.

Er zijn 2 mogelijkheden:

- Voor € 25,- per maand kunt u een persoon of gezin adopteren.
- Voor € 12,50 per maand kunt u, samen met een andere sponsor (die wij erbij zoeken), een persoon of gezin adopteren.

In beide gevallen ontvangt u de gegevens en een foto van de geadopteerde persoon.

Wie worden er gesponsord?
Na de oorlog is er een conferentie geweest, de zogenaamde claims-conference. Op deze conferentie is besloten dat Duitsland geld moet betalen aan alle slachtoffers van de oorlog. Dit geld wordt via Chesed toegewezen aan de Holocaustoverlevenden. Deze mensen krijgen voedselpakketten, medicijnen, een thuishulp, en allerlei andere vergoedingen. Over het algemeen hebben deze mensen het dus in financieel opzicht goed. De Joodse mensen die na de oorlog geboren zijn vallen echter buiten de criteria om hulp te ontvangen. Maar deze mensen zijn ook al oud, zijn invalide of ziek of arm. Voor Joodse mensen die dringend hulp nodig hebben, maar buiten de criteria vallen, wendt Chesed zich altijd tot stichting Roechama, met het verzoek om een sponsor te vinden. Dat is de reden dat wij hoofdzakelijk Joodse mensen sponsoren die na de oorlog geboren zijn.

Wilt u iemand financieel adopteren?
U kunt dit doorgeven aan ons door een email met uw adresgegevens te sturen naar info@roechama.nl 
Wij sturen u dan een machtigingskaart toe.

Bekijk hier de personen voor wie we nog een sponsor zoeken!

Uitvoering adoptieplan
Voor de uitvoering van het adoptieplan werken we samen met drie organisaties in Oekraïne:

- Chesed, een Joodse organisatie, die met steun van de Amerikaanse organisatie Joint is opgericht.
- Zhyttia, een christelijke organisatie, die niet alleen de Joodse mensen helpt met daden, maar ook het Woord van God brengt.
- Gemeente Sion, een Messiaanse Gemeente in Lvov.

Tevens werken we sinds 2015 samen met een gemeente in Wit-Rusland:
-Ster van Bethlehem, een Messiaanse Gemeente in Minsk.

Informatie over uw adoptie
De sponsor krijgt een foto en informatie over het gesponsorde gezin of de gesponsorde persoon. Als er nieuwe informatie is, wordt dat toegestuurd. Daarnaast kunnen de sponsors ook het “nieuws” volgen, doordat er van iedere reis een reisverslag wordt gemaakt. Deze verslagen worden per post of per mail toegestuurd en staan ook op de website van de stichting.
Als sponsor krijgt u ook het adres van degene(n), die u sponsort. Op deze manier kunt u ook zelf rechtstreeks contact maken. Het wordt erg gewaardeerd als u iets schrijft, al is het maar een simpel kaartje!

Zhyttia is een christelijke liefdadigheidsinstelling, die onder Joodse mensen werkt. Ze helpt hen niet alleen in materieel opzicht, maar brengt ook het Woord van God. De stichting is opgericht door Rita, een gelovige vrouw met grote liefde voor het Joodse volk. Vanuit een relatie is er opening gekomen om te spreken over het plan van God met Zijn volk.
Elke woensdagmiddag en vrijdag (sabbat) middag is er een bijeenkomst in het kantoor van Zhyttia. Er wordt dan verteld uit het Oude en Nieuwe Testament, aan Joodse mensen die het Woord van God vaak helemaal niet kennen, na zoveel jaar atheïsme. Er worden op zulke bijeenkomsten ook Hebreeuwse liederen gezongen en er wordt gebeden. Daarna is er altijd een gezellig samenzijn.

Via Zhyttia sponsoren we inmiddels een groot aantal Joodse gezinnen in de provincie Transkarpatie.
Daarnaast ondersteunen we de medewerkers financieel. Zhyttia werkt namelijk met vier vrijwilligers, drie werken fulltime voor Zhyttia, één werkt vier dagen voor Zhyttia. Omdat deze personen geen andere baan hebben en dus geen inkomen hebben, ondersteunt stichting Roechama hen gedeeltelijk. Bovendien wordt de huur van de kantoor/samenkomstruimte door Roechama betaald.


 

Samenkomst van Zhytthia op sjabbatavond

 

 

Wilt u bijdragen?

Als u éénmalig bij wilt dragen aan de projecten van Stichting Roechama, kunt u uw gift overmaken naar Stichting Roechama, IBAN: NL54 RABO 0362 4394 86. Vermeld daarbij waar uw gift voor bestemd is, of vermeld: gift algemeen.

Contactgegevens

Stichting Roechama
Claes de Jongestraat 31
2957 AD Nieuw-Lekkerland

tel: 0184-683478
E-mail: info@roechama.nl