Ontferming bewijzen aan Joodse mensen in Oost-Europa

Door middel van materiële en geestelijke hulp

Slider

Word sponsor!

Lees hier hoe u sponsor kunt worden van een Joods gezin in Oekraïne of Wit-Rusland.

Stichting Roechama heeft een financieel adoptieplan opgezet om structurele hulp te kunnen bieden aan Joodse mensen in Oekraïne. Deze hulp kan bestaan uit medicijnen, voedsel, kleding, schoolspullen, verwarming, etc. website van de stichting.

Lees meer

Voor onderstaande Joodse personen zoeken we nog sponsors. Als u een persoon wil sponsoren kunt u dit doorgeven aan ons door een email met uw adresgegevens te sturen naar info@roechama.nl 
Wij sturen u dan een machtigingskaart en informatie over de persoon toe.

Galina-  Geboren met een hersenbeschadiging. Is verstandelijk wel goed, maar kan niet zelfstandig lopen. Ze valt ook snel. Ze woont met haar zus samen, die ook altijd met haar mee gaat. Heeft wel een baan gehad, maar is nu met pensioen.  Jeliek - Ouders overleefden de oorlog. Getrouwd geweest, maar gescheiden. Heeft één zoon, die hem heel weinig bezoekt. Heeft verder alleen een broer in Israel. Loopt met stok, komt weinig buiten.

Natalja heeft twee zonen, geen man. Eén zoon heeft dodelijk ongeluk veroorzaakt en zit in gevangenis. Andere zoon kan haar ook niet helpen. Ze brengt van haar weinige inkomsten nog eten naar de gevangenis.

Vasili en Loedmila- haar hele familie in oorlog uitgemoord. Hebben een zoon, die door ongeval epilepsie heeft. Veel medicijnen nodig. Hebben beiden een pensioen van 1370 grivna = 44 euro.

Lyvia - Al voorzien van een sponsor- man heeft haar verlaten, ze voedt haar dochter alleen op; de vader draagt ook financieel niet bij. Lyvia werkt in het ziekenhuis, maakt veel uren, maar haar loon is slechts 100 euro per maand. 

Oksanna en zoon Vladislav - haar man overleed in 2011. Woont met haar zoon bij haar moeder, waar ook haar zus met haar zoon en haar broer met een dochter woont. Met 7 personen wonen ze in een driekamerflat. Wonen in Wit-Rusland

Loedmila - Al voorzien van een sponsor- Geboren in 1943. Nooit getrouwd geweest; ook geen kinderen dus. Had alleen tweelingbroer, maar die is 4 jaar geleden overleden. Haar pensioen bedraagt 1990 grivna, ongeveer 65 euro. Heeft veel medicijnen nodig.

Noesja - Geboren in 1940, in hun dorp was een getto. Haar vader kwam om. Zij zelf als klein kind naar de Krim geevacueerd. In 1961 is ze getrouwd. Helaas overleed haar man al in 1977. Ze moest haar twee kinderen alleen opvoeden en ook werken. Dat was heel zwaar. Nu met pensioen.

Tsjarna - Weduwe, heeft twee zonen; oudste getrouwd en heeft één kind. De jongste zit in de gevangenis en zijn vrouw heeft hem verlaten. Ze heeft verder geen familie. Haar pensioen bedraagt 1373 grivna = 42,90 euro. Daarvan moet ze ook nog eten kopen voor haar zoon in de gevangenis. Moeder Irina en zoon Kornel - Al voorzien van een sponsor- Zoon was getrouwd en naar israel gegaan om daar toekomst op te bouwen en dan zijn vrouw over te laten komen. Toen hij terugkwam, had zijn vrouw een ander. Psychisch helemaal ingestort.

Stichting Roechama heeft begin 2006 een financieel adoptieplan opgezet om structurele hulp te kunnen bieden aan Joodse mensen in Oekraïne en Wit-Rusland. Deze hulp kan bestaan uit medicijnen, voedsel, kleding, schoolspullen, verwarming, etc. Het unieke is dat dit bedrag ook voor 100% ten goede komt aan de gesponsorde persoon.

Er zijn 2 mogelijkheden:

- Voor € 25,- per maand kunt u een persoon of gezin adopteren.
- Voor € 12,50 per maand kunt u, samen met een andere sponsor (die wij erbij zoeken), een persoon of gezin adopteren.

In beide gevallen ontvangt u de gegevens en een foto van de geadopteerde persoon.

Wie worden er gesponsord?
Na de oorlog is er een conferentie geweest, de zogenaamde claims-conference. Op deze conferentie is besloten dat Duitsland geld moet betalen aan alle slachtoffers van de oorlog. Dit geld wordt via Chesed toegewezen aan de Holocaustoverlevenden. Deze mensen krijgen voedselpakketten, medicijnen, een thuishulp, en allerlei andere vergoedingen. Over het algemeen hebben deze mensen het dus in financieel opzicht goed. De Joodse mensen die na de oorlog geboren zijn vallen echter buiten de criteria om hulp te ontvangen. Maar deze mensen zijn ook al oud, zijn invalide of ziek of arm. Voor Joodse mensen die dringend hulp nodig hebben, maar buiten de criteria vallen, wendt Chesed zich altijd tot stichting Roechama, met het verzoek om een sponsor te vinden. Dat is de reden dat wij hoofdzakelijk Joodse mensen sponsoren die na de oorlog geboren zijn.

Wilt u iemand financieel adopteren?
U kunt dit doorgeven aan ons door een email met uw adresgegevens te sturen naar info@roechama.nl 
Wij sturen u dan een machtigingskaart toe.


Uitvoering adoptieplan
Voor de uitvoering van het adoptieplan werken we samen met drie organisaties in Oekraïne:

- Chesed, een Joodse organisatie, die met steun van de Amerikaanse organisatie Joint is opgericht.
- Zhyttia, een christelijke organisatie, die niet alleen de Joodse mensen helpt met daden, maar ook het Woord van God brengt.
- Gemeente Sion, een Messiaanse Gemeente in Lvov.

Tevens werken we sinds 2015 samen met een gemeente in Wit-Rusland:
-Ster van Bethlehem, een Messiaanse Gemeente in Minsk.

Informatie over uw adoptie
De sponsor krijgt een foto en informatie over het gesponsorde gezin of de gesponsorde persoon. Als er nieuwe informatie is, wordt dat toegestuurd. Daarnaast kunnen de sponsors ook het “nieuws” volgen, doordat er van iedere reis een reisverslag wordt gemaakt. Deze verslagen worden per post of per mail toegestuurd en staan ook op de website van de stichting.
Als sponsor krijgt u ook het adres van degene(n), die u sponsort. Op deze manier kunt u ook zelf rechtstreeks contact maken. Het wordt erg gewaardeerd als u iets schrijft, al is het maar een simpel kaartje!

Pagina 1 van 2

Wilt u bijdragen?

Als u éénmalig bij wilt dragen aan de projecten van Stichting Roechama, kunt u uw gift overmaken naar Stichting Roechama, IBAN: NL54 RABO 0362 4394 86. Vermeld daarbij waar uw gift voor bestemd is, of vermeld: gift algemeen.

Contactgegevens

Stichting Roechama
Claes de Jongestraat 31
2957 AD Nieuw-Lekkerland

tel: 0184-683478
E-mail: info@roechama.nl